top of page

OKR - Hur svårt kan det vara?


Visst borde det inte vara så värst svårt? Men ändå får man inte ut det man hoppats på med målstyrningsmetodiken OKR. Likt vänskaper och djupa relationer så är strategin förvånansvärt lika, det börjar med insikten att du aldrig blir klar. Det är en ständigt investering som bygger på kommunikation, tillit och lärande. Saker förändras nämligen ständigt och det gäller att hänga med på ett äventyr där resan är målet och målet är resan.


Här kommer en kort checklista som dock kan hjälpa:

  1. Fokusera genom att välja bort. Välj runt 3-4 mål som är viktigast för organisationen och satsa på att lyckas med dem.

  2. Välj 2-3 indikatorer för varje mål som enkelt och tydligt berättar hur väl vi lyckas nå målet. Om det krävs fler indikatorer än så är det en signal på att målet är för diffust eller för stort.

  3. Definiera dina Key Results på ett sätt som gör dem resultatfokuserade, mätbara och tidssatta. Jämför "Implementera en ny betalfunktion" med "Öka antalet kunder som köper vår produkt med 10% jämfört med Dec 2022"

  4. Visualisera er OKR resa på ett sätt som hjälper medarbetarna se helheten och sen snabbt prioritera och utföra de viktigaste aktiviteterna som leder i rätt riktning. Skapa en strategisk visuell karta som triggar diskussioner, stöttar reflektioner och hjälper medarbetarna att ta riktigt bra beslut dagligen.

  5. Involvera medarbetarna i arbetet med att definiera hur de strategiska målen ska nås. Låt det ta tid i början när alla övar på att arbeta med OKR. Det är en del av resan.

  6. Frigör tid för reflektion, lärdomar och förbättringar under varje OKR cykel. Var realistisk och lägg inte OKR arbete ovanpå allt "Business as Usual". Hjälp medarbetarna säga nej till det som inte är prioriterat.

  7. Sätt några höga mål som utmanar medarbetarna att "tänka utanför boxen". Det räcker inte med att ex. förbättra säljprocessen där vi tidigare ringt kalla samtal utan vi måste kanske innovera och få kunderna att hitta och ringa till oss istället.

  8. Slutligen, gå in i den här resan med vetskapen att du kommer upptäcka massa saker du inte visste att du inte visste.


Vill du få hjälp att reflektera och visualisera den resan ni har framför er? Hör av dig till oss så bokar vi in en kort och värdefull övning där vi går igenom er strategi, er vision, era mål och skapar en transparent digital karta som alla får nytta av.


Se gärna videon från vårt webinar om OKR


21 visningar0 kommentarer

Comentários


Du kanske också gillar

bottom of page